CIASTO MARCHEWKOWE.

Moje pierwsze w życiu ciasto marchewkowe! Byłam bardzo sceptycznie do niego nastawiona ale po zachwytach mojej mamy myślę - OK! Zróbmy to! :) I powiem Wam, że się nieźle zdziwiłam. Jeżeli chodzi o marchewkę to w ogóle jej nie czuć. Wyszło mi bardzo puszyste i "mokre". Dodatek czekolady i orzechów sprawiło, że jest przepyszne! Zapraszam po przepis. 


Potrzebujemy:
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki startej marchewki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100g mlecznej czekolady.



KROK:

  1. Białka ubić na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier, źółtka i olej. Do masy dołożyć startą marchewkę, przesianą mąkę z cynamonem, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. 
  2. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 70 minut w temperaturze 175°C.

SMACZNEGO!

Udostępnij ten post

20 komentarzy :

  1. Jeszcze chyba nigdy nie jadłam marchewkowego ciasta :) Chętnie bym spróbowała :) W dzieciństwie uwielbiałam lody marchewkowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda ale po przeczytaniu samego tytułu też byłam nastawiona sceptycznie dopóki nie przeczytałam reszty i tego,że marchwi nie czuć.

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze w życiu? wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaa! Uwielbiam ciasto marchewkowe! Szczególnie z kremem z mascarpone na górze! Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo ładnie i smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  6. U?kradnę przepis bo już długo się zbieram i nie mogę zebrać :):) A wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sie za nie zabieram i zrobic nie mogę ;D wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam zupełnie inny przepis, wychodzi rewelacyjne, jest to jedno z moich ulubionych ciast. A przełożone masą z serka philadelphia-niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie:) nie jadłam jeszcze ciasta marchewkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a mnie nie wychodzi - przy podanych proporcjach tak czuć sodę, że mam wrażenie jakbym proszek do prania jadła. Jak daję mniej sody - wychodzi zakalec:( nie jest mi dane upiec ciasta marchewkowego:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm uwielbiam takie ciasto, chociaż do robienia wypieków mam dwie lewe ręce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchewkowe ciasto uwielbiam! Marchewek nawet nie czuć, jak piszesz. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasto marchewkowe! A poznałam je dopiero w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze się nie przekonałam do marchewkowego ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne Ci wyszło to ciasto:-) czy jajka można ominąć lub je czymś zastąpić? Jestem alergikiem pokarmowym i jajek i białka nie jem wcale, staram się unikać ivh w pokarmie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czytam o tych ciastach marchewkowych i koniecznie sama muszę takie zrobić :) A faktycznie prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. lubię takie mokre ciasta, chętnie sama wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja już od dawne planuje zrobić i tak mi jakoś schodzi....
    Ostatnio robiłam cukiniowe brownie i wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń

LEOKADjA © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka