Bohater dzisiejszego posta to przepyszne białe brownie z świątecznymi akcentami w postaci cynamonu i migdałami. Rozpływa się w ustach i w magiczny sposób znika z talerzy. Jego dużymi zaletami jest również bardzo proste i szybkie przygotowanie. Ciekawi jak je wykonać, to zapraszam do dalszej części.
Potrzebujemy:
- 3 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g),
- 200 g masła,
- 6 dużych jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów.
Krok:
- W garnku zagotowuję wodę, stawiam na nim miskę. Do miski wrzucam masło i czekoladę i zostawiam na gorącej marze by się rozpuściło. Biała czekolada lubi się owarzyć, więc trzeba ją podgrzewać ostrożnie i często mieszać. Po rozpuszczeniu całość odstawić na bok by lekko przestygła.
- W osobnej misce ubijam jajka z cukrem na puszyscą masę. Następnie dodaję przesianą mąkę z cynamonem i dokładnie mieszam.
- Do masy jajecznej dodaję przestudzoną czekoladę z masłem i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Do gotowej masy na koniec dodaję posiekane migdały i dokładnie i delikatnie mieszam całość.
- Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20-25 minut.
Na wierzch ciasta dla pełnego czekoladowego szaleństwa można przygotować polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem - równie słodka wersja. Ja wybrałam dla przełamania słodyczy dżem z czarnej porzeczki i jest również pysznie.
Smacznego!
Ale smakowicie wygląda :) Prześlij mi kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, jestem fanką klasycznego czekoladowego brownies to może i takie z białą czekoladą by mi posmakowało.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, wygląda mega smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńKurcze :) jadłby ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńpyszności, uwilebiam domowe słodkości
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłam brownie i mi smakowało, muszę kiedyś Twój przepis spróbować :)jeszcze przed świętami i w trakcie, bo potem muszę schudnąć :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, zjadłabym, choć już na dzisiaj mam dość słodyczy :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cynamonem ;(
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda genialnie, aż ślinka cieknie, a zdjęcia zwyczajnie mnie zachwycają. Piekności :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Mąkę pszenną zamienię na mieszankę kukurydzianej i ryżowej i upiekę:)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności! Wygląda przepysznie i zapewne tak też smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :) Musze spróbować :D
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na rewanż:)
Zapraszam http://frugolatesowanieproduktow.blogspot.com
Wygląda pysznie,,,a z tymi ozdobami świątecznymi od razu czuję tą atmosferę.
OdpowiedzUsuńmniam mniam! :) wszystko wygląda pięknie! :) Słodki post. :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam... aż mi ślinka cieknie ;) wygląda smakowicie podkradnę przeppis :) Również obserwuję :0
OdpowiedzUsuńojej prosty przepis a tak cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńale nabrałam ochoty, chętnie skosztowałabym :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńnazwa w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń