Niestety z dnia na dzień pogoda coraz bardziej przypomina nam, że już jesień. Coraz krótsze dni, zimne wieczory niestety nie nastraja mnie zbyt pozytywnie. Dzisiaj na przekór, w ten smętny jesienny poranek postanowiłam sobie go trochę osłodzić. I tu z pomocą przyszedł mi przepis na tosty na słodko - zasłodziłam się :D Pychotka!
Potrzebujemy:
chleb tostowy,
masło orzechowe,
1 banan,
1 jajko,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
dodatkowo - miód.
Chleb tostowy smarujemy masłem orzechowym. Obieramy banana i kroimy na niewielkie kawałki. Jajka roztrzepujemy z cynamonem i cukrem waniliowym.
Układamy banana na chlebie i rozgniatamy. Składamy kanapkę a następnie obtaczamy z dwóch stron.
Smażymy na małym ogniu, ja smażyłam na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Jak chcemy się totalnie zasłodzić, wierzch tosta można polać miodem. I gotowe!
Smacznego!
Całe lata nie jadłam tostów, a Ty mi teraz takiego smaka zrobiłaś! :-)
OdpowiedzUsuńkurcze, nie wiedziałam że można zrobić takie tosty na patelni! chyba jutro sama spróbuje :)
OdpowiedzUsuńW tosterze też dałoby radę?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. Są dość nasączone jajkiem i masłem orzechowym - i wydaje mi się, że wszystko by się rozpłyneło w tosterze.
Usuńwyglądają smacznie ;)
OdpowiedzUsuńmmm jak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTostów w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) uwielbiam banany
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, idealne śniadanko dla kogoś kto potrzebuje rano dawki cukru :)
OdpowiedzUsuńMmm ale pysznie! :)))
OdpowiedzUsuńja uwielbiam na słono, ale na słodko też bym zjadła :) można trochę zdrowiej - z masłem orzechowym :)
Musze w końcu wypróbować:)
OdpowiedzUsuń