CIASTO NA KRUCHYM CIEŚCIE Z RABARBAREM I BUDYNIEM.

Rabarbar zawsze kojarzyć mi się będzie z przepysznym kompotem, który często w okresie lata robiła moja babcia. I od jakiegoś czasu tak chodził za mną ten smak, że postanowiłam coś wymyślić! Nie zdecydowałam się na robienie kompotu bo nie zbliżę się nawet do tego babcinego ideału, a na szybkie ciasto na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Bardzo szybko się przygotowuje i raczej nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Ciasto jest przepysznie! Zapraszam dalej po przepis. 


Składniki na ciasto kruche: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 220 g masła, zimnego, 
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 
Wszystkie składniki wymieszać razem. W malakserze lub ręcznie dokładnie zagnieść. Przełożyć do naczynia lub woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. 



Pozostałe składniki: 

  • 700 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (najlepiej dokładnie obrać), 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 700 ml mleka. 
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu, wymieszać i odstawić. Gdy rabarbar jest dosyć kwaśny można dodać większość ilość cukru. Następnie przygotować gęsty budyń. 



Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.



P.S. Smacznego :-).

Udostępnij ten post

22 komentarze :

  1. Wygląda przepysznie, zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne z jabłkami - bardzo dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale mi smaka narobiłaś :)wygląda przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i (na pewno) smakuje obłędnie ! Zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta mmmm... ale zrobiłaś mi smaka *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, przekąsiłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skutecznie mnie zachęciłaś, muszę spróbować zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię ciasto rabarbarowe z pianą z białek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Aż mam ochotę na schrupanie go. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż zrobiłam się głodna! A przepis na pewno wypróbuję :)
    www.kasieek-bloog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cóż mogę napisać, zjadłabym wszystko bo to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj ależ mi narobilas chęci na takie pyszne ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń

LEOKADjA © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka