Rabarbar zawsze kojarzyć mi się będzie z przepysznym kompotem, który często w okresie lata robiła moja babcia. I od jakiegoś czasu tak chodził za mną ten smak, że postanowiłam coś wymyślić! Nie zdecydowałam się na robienie kompotu bo nie zbliżę się nawet do tego babcinego ideału, a na szybkie ciasto na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Bardzo szybko się przygotowuje i raczej nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Ciasto jest przepysznie! Zapraszam dalej po przepis.
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 220 g masła, zimnego,
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wszystkie składniki wymieszać razem. W malakserze lub ręcznie dokładnie zagnieść. Przełożyć do naczynia lub woreczka i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut.
Pozostałe składniki:
- 700 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (najlepiej dokładnie obrać),
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 budynie waniliowe,
- 700 ml mleka.
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu, wymieszać i odstawić. Gdy rabarbar jest dosyć kwaśny można dodać większość ilość cukru. Następnie przygotować gęsty budyń.
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.
P.S. Smacznego :-).
Wygląda przepysznie, zjadłabym kawałeczek z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne z jabłkami - bardzo dobre! :)
OdpowiedzUsuńmusi byc przepyszne :D
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi smaka narobiłaś :)wygląda przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńpysznosci, narobilas mi ochoty
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMmm zjadłoby sie hehe :)
OdpowiedzUsuńMój Blog - klik!
Wygląda i (na pewno) smakuje obłędnie ! Zjadłabym !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta mmmm... ale zrobiłaś mi smaka *.*
OdpowiedzUsuńmmm, przekąsiłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńmmm smakowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńSkutecznie mnie zachęciłaś, muszę spróbować zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńJa robię ciasto rabarbarowe z pianą z białek :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Aż mam ochotę na schrupanie go. :D
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna! A przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.kasieek-bloog.blogspot.com
Jak to pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńCóż mogę napisać, zjadłabym wszystko bo to moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj ależ mi narobilas chęci na takie pyszne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńale mi się jeść zachciało :D
OdpowiedzUsuń