Wczoraj był przepis na naturalny peeling do ust a dzisiaj przepis na pyszne jedzonko. Jakiś czas temu parę razy widziałam na różnych stronach przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim. Wiedziałam, że to musi być pyszne ale wydawało mi się, że bardzo czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Jak przygotować szybki a pyszny obiad? Zapraszam dalej.
Potrzebujemy:
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 plastry żółtego sera,
- pół czerwonej papryki,
- pół cytryny,
- kawałek masła,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki,
- łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.
Zaczynamy od farszu, który po przygotowaniu musi trochę wystygnąć. Do rozpuszczonego masła dodajemy paprykę i podsmażamy do miękkości. Zmniejszamy płomień i dodajemy czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki i sok z cytryny. Następnie dodać pieprz, sól i śmietanę, dokładnie wymieszać i wyłączyć kuchenkę.
Filet z kurczaka rozkrawamy od środka aby powstała "sakiewka" i nacieram pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Rozkładamy filet na sam spód kładziemy plaster żółtego sera, dodajemy farsz i zwijamy.
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na dwie równe części. Następnie kroimy je tak jak zamieszczonym poniżej zdjęciu. Na środku układamy przygotowany filet i zawijamy (również pokazane poniżej).
Pieczemy 50 minut, a piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Smacznego!
jak apetycznie wygląda i tak samo musi smakować, chętnie wypróbuje przepis ;)
OdpowiedzUsuńmmm... pychotka!
OdpowiedzUsuńależ przesmakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z ciastem francuskim :)
OdpowiedzUsuńGenialnie się prezentuje, musi być pyszne :) muszę taki obiadek zrobić.
OdpowiedzUsuńAle pychotka, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie! :)))
OdpowiedzUsuńZjadłabym ale ja nie lubię papryki! Można ją czymś innym zastąpić?:)
OdpowiedzUsuńPewnie! Np. szpinakiem lub pieczarkami.
UsuńZjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń